Op het vliegveld van Brussel hebben dinsdag kort na elkaar in de vertrekhal twee explosies plaatsgevonden. Het gaat om een aanslag, bevestigt de brandweer van Brussel, volgens VTM nieuws.

Bij de explosies vielen zeker elf doden en 81 gewonden, meldt Minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

De explosies waren volgens ooggetuigen rond 8 uur in de morgen in de buurt van de balie van de luchtvaartmaatschappij American Airlines.

Volgens het Belgische persbureau Belga zou er voorafgaand aan de explosies zijn geschoten, en zou er in het Arabisch geschreeuwd zijn. Dit is nog niet officieel bevestigd.

Rampenplan

De luchthaven is inmiddels gesloten en de vertrekhal wordt ontruimd. De schade aan de vertrekhal is aanzienlijk.

Tweede aanslag

Later in de ochtend heeft zich in Brussel een tweede aanslag voorgedaan bij metrostation Maalbeek, dichtbij de instellingen van de Europese Unie. Daarbij zijn in totaal vijftien doden gevallen, meldt openbaarvervoerbedrijf MIVB. Nog eens 55 mensen raakten gewond. Over het slachtofferaantal heerst verwarring. Sommige Belgische media spraken eerder van mogelijk dertig doden op het metrostation in het bestuurlijke hart van Brussel.

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Brussel. Dat meldt de Koerdische zender Rudaw dinsdag.

Brussel op slot

Het dreigingsniveau wordt in België opgetrokken tot niveau vier. Dat is het hoogste niveau voor terreurdreiging. Dat gebeurt op last van het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) meldde een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Het verhoogde dreigingsniveau geldt voor heel België.

Extra maatregelen Nederland

In Nederland worden "veiligheidsmaatregelen genomen die nodig zijn" in reactie op de aanslagen. Dat laat terrorismecoördinator Dick Schoof aan het ANP weten.

De veiligheidsmaatregelen betekenen dat de marechaussee extra patrouilles uitvoert op de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Eindhoven. Ook voert de marechaussee verscherpte grenscontroles uit aan de zuidkant van Nederland met de grens met België.

Daarnaast heeft het ministerie van Justitie besloten de aanwezigheid van politie op grote Nederlandse stations uit te breiden. Dat maakte een woordvoerder van minister Ard van der Steur dinsdag in Den Haag bekend. Het gaat om de stations van de vier grote steden. Ook op de stations van Roosendaal, Breda en Arnhem, waar internationale treinen stoppen, wordt extra gepatrouilleerd. Tevens is de bewaking van de parlementsgebouwen in Den Haag opgeschroefd.

Frankrijk

Frankrijk heeft de controles langs de Belgische grens verscherpt, maar de grens is open. Dit heeft de gouverneur van de Belgische provincie West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, dinsdag gezegd. Hij reageerde op de bewering in Franstalige Belgische media dat Frankrijk de grens zou sluiten als gevolg van de bloedige aanslagen dinsdag in de Belgische hoofdstad.

Tijdlijn

De belangrijkste gebeurtenissen tussen 8 uur 's ochtends en 14 uur 's middags op een rij:

08.00 - Twee explosies op de nationale luchthaven Zaventem. Elf doden, tientallen gewonden en een enorme ravage worden gemeld

09.00 - De brandweer zegt dat het om aanslagen gaat. Al het luchtverkeer wordt stilgelegd

09.22 - Tweede aanslag bij metrostation Maalbeek, in 'Europese wijk' in centrum Brussel

09.49 - Belgische media: Zaventem was zelfmoordaanslag. Er zou zijn geschoten

10.17 - Omgeving van parlement wordt ontruimd

10.30 - Treinstations Brussel gesloten. Centraal Station Antwerpen gaat ook dicht

11.15 - Media schatten doden in Maalbeek op dertig

11.31 - Overheid stuurt 225 militairen naar hoofdstad

11.35 - Politie houdt twee mannen aan bij station Brussel-Noord

11.37 - Verdacht pakket in Wetstraat opgeblazen

11.40 - Islamitische Staat eist naar verluidt verantwoordelijkheid aanslagen op

11.48 - Premier Charles Michel bevestigt dat het om twee terroristische aanslagen gaat. Hij heeft geen idee van de daders

11.53 - De kerncentrales krijgen extra bewaking

11.55 - Koning Filip toont zijn medeleven. Uit de hele wereld komen reacties. Onder anderen van de presidenten Obama (VS) en Poetin (Rusland) en van Donald Tusk (Europese Raad)

12.37 - Verdacht pakketje bij de gevangenis in Gent waar de terrorist Salah Abdeslam zit, blijkt onschuldig

12.52 - Op Zaventem zijn al ruim duizend mensen geëvacueerd. In het metrostation zitten echter nog steeds mensen vast

12.59 - Minister De Block van Volksgezondheid schat aantal doden op 26. Aantal gewonden bedraagt tientallen

13.35 - VRT meldt in totaal 34 doden en 136 gewonden

13.49 - Steeds meer gebouwen en straten in Brussel worden gesloten

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl